En «talsmann for det skrøpelige» på Gubbeleir

Jeg ser virkelig fram til å komme tilbake til Solbukta, og denne gang møte mange «gubber» under Gubbeleiren. Mitt ønske for leiren er at vi gubber kan reflektere over våre egne liv når de møter meg som person og forkynner.

Det sier tidligere generalsekretær i Blå Kors, Geir Gundersen i samtale med Solbukta.no. Han håper leiren for godt voksne mannfolk 23.-24. januar -21 blir fullbooket. For påmelding trykk her eller gå inn på kalenderen. https://solbukta.no/cart/

Gundersens tema er «mitt liv i tjenesten». På denne leiren vil du også møte en av landets dyktigste fotografer, Jonny Olsson, som vil vise noen av sine fantastiske bildeserier under tittelen «en seiler på livets hav».
Teolog og fellesskapsutvikler Sven Arne Lundeby blir helgens andaktsholder og vil også ta for seg temaet rundt det å være mann. Det kan bli en spennende seanse der voksne mannfolk får nok en mulighet til å reflektere over sitt liv og sin rolle. Sten Næss vil traktere pianoet og også bidra med en andakt.

Geir Gundersen har rundet 72 år
og er nå pensjonist. De fleste kjenner ham som tidligere generalsekretær i Blå Kors og som andaktsholder i NRK gjennom en hel generasjon. Der formidler han egne tanker og Guds ord på klingende nynorsk, mens talespråket i stor grad er bokmål. 
I respekt for Gundersen gjengir vi med glede omtalen av hans nye bok på nynorsk. Forlaget skriver blant annet:


Geir Gundersen har halde morgonandaktar i NRK i over 40 år. Tidene har skifta, men dei jordnære og tydelege orda hans om tru har heile tida gått rett til hjarte på nye generasjonar radiolyttarar.
Refleksjonane til Geir Gundersen er prega av erfaringar frå eit langt liv som truande menneske, erfaringar som både er personlege og allmenne.
Her er 119 andaktar til kvardag og høgtid – sorg og glede. Ei andaktsbok tett på Bibelen og tett på livet. 

-Nynorsk er et vakkert klingende språk, og egner seg godt i andakter. Dessuten vokste jeg opp med nynorsk, forklarer Gundersen, som betegner seg selv som en mann preget av enkelhet og nøkternhet. Det er ikke dårlig av en mann som er født på Sunnmøre.

Denne høsten
avsluttet han sin tjeneste som andaktsholder i NRK, og markerte det med å gi ut egen bok. Gundersen var en av de siste i Norge som ble rammet av polio, noe han omtaler i sin nye bok.
Han kaller seg selv blant annet for «en talsmann for det skrøpelige».

Første gang han hevet røsten
og forkynte Ordet, var på bedehuset hjemme på Vatne på Sunnmøre. Da var han 10-11 år gammel. Da hadde han levd med poliomyelitten i noen år allerede. Han ble smittet det året han begynte på skolen.
– Da jeg fikk sykdommen, kom det svært fort. Det var en veldig viktig og grunnleggende erfaring for meg, og det har preget meg hele livet på ulike måter.
Han skjuler ikke denne skrøpelige siden av livet sitt, men forteller saklig og villig. Rett som det er, har han vært innom sykdommen i andaktene sine også.

7-åringen kunne med rette ha tenkt at han hadde hatt skikkelig uflaks, for han fikk sykdommen like før vaksinen ble vanlig sist på 1950-tallet. De første ble vaksinert det samme året som Gundersen fikk polio.
– Jeg fikk et handicap for livet. Infeksjonen går løs på nervesystemet og påvirker impulsene til muskulaturen. Det er en virussykdom, og det er jo interessante paralleller her til det vi opplever nå, sier han andaktsfullt. Men Geir Gundersen er tilfreds. Han syter ikke over det skrøpelige i livet sitt.
Da poliomyelitten rammet,
havnet han i trekvart år på sykehus. Her fikk han tid til å tenke over hvorfor nettopp han hadde blitt syk.
– Smakte det aldri bittert?
– Nei, jeg var ikke bitter. Erfaringen gjorde meg rikere. Og så er jeg født med godt humør. Jeg har et lyst og friskt sinn. Jeg har mye å gå på og takke for. Men denne kontakten med det skrøpelige har vært viktig for utviklingen min som menneske og forkynner, sier han i et intervju med Kristelig Pressekontor, som vi har fått tillatelse til å gjengi deler av.